Witam. Jestem nowym członkiem forum i chciałbym się od razu przywitać. mam 19 lat i po raz pierwszy w te wakacje chcę wybrać się na samotny survival. Może nie do końca w dziczy ale myślę że to będzie dobre na początek. Lubię piesze wędrówki z dużym plecakiem. przejście 30 kilometrów w jeden dzień z 20kg plecakiem nie uważam za problem. Jak na razie to właśnie robiłem. Teraz pragnę czegoś innego, i mam nadzieję że mi troszkę pomożecie.
Chcę przejść przez Tatry. Z Kuźnic albo Zakopanego przez Kasprowy Wierch, Świnicę, Dolinę Pięciu Strawów i Morskie oko do Rys a potem do jakiegoś miasta po stronie słowackiej. Nigdy w życiu tam nie byłem i chcę zobaczyć jak najwięcej najciekawszych miejsc. Nie wiem dokładnie co muszę zabrać i nie chcę pominąć czegoś co może okazać się przydatne. Potrzebuję dobrej mapy tego rejonu, lecz nigdzie nie mogę znaleźć dobrze wyskalowanej wysokościowej mapy. Znalazłem tylko plany szlaków, lecz nie mają skali ani różnic wysokości. Może macie coś takiego? Nie potrafię także określić czasu jaki byłby mi potrzebny na przejście tego kawałka, raczej nie małego. Nie mogę znaleźć także schronisk bo przecież na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego nie można rozbijać namiotów, do tego można spotkać miłego niedźwiedzie ;/ Czy ktoś jest chętny mi pomóc w przygotowaniach? Podkreślam że coś takiego robię po raz pierwszy.
Z góry dziękuję za wszystkie pomocne komentarze z waszej strony.
Wiek: 16 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 13 Skąd: koło poznania
Wysłany: 2010-03-15, 15:25
Też jestem tu stosunkowo młody, ale może spójrz w gogle mapy zmieniasz na satelitę albo teren może taka ci odpowiada. Jeśli masz drukarkę możesz ją wydrukować
Mapy wojskowe zawierają wiele cennych informacji jeśli poprawnie się je odczyta, warto również sprawdzić ich stan tzn aktualizację, każdy potrafi nanieść sobie coś na obrazek po czym wydrukować, nie powinno być z tym problemu. Link do bardzo dobrych, idealnych wręcz map wojskowych jest gdzieś na forum wystarczy dobrze poszukać, potem przez, zumi.pl lub targeo.pl znaleźć schroniska itp pozaznaczać sobie to na mapie i po kłopocie.
Polecam te mapy, przydadzą się na pewno.
_________________ "Nie ma rzeczy nie możliwych, więc każda przeszkoda jest do pokonania, kwestia tylko ile czasu nam zajmie jej pokonanie"
Wysłany: 2010-04-08, 13:12
przepraszam ze sie wtrące ale po tatrach nie możecie se chadzać gdzie chcecie bo to park narodowy można chodzić tylko wyznaczonymi trasami i jeśli to pierwszy raz to polecam z kimś kto juz był w tatrach tak na wszelki wypadek zeby nie było kolejnego nieszczęścia mozna sie łatwo stracić na szlakach a potem zoztaje tylko gopr i afery ze chcą zamknąć tatry dla ludzi nie zrzeszonych w klubach co im sie nie dziwie bo nie trudno znależć tam przykłady głupoty
tak wiec zalecam o rozwage i przyjemnego wyjazdu bo widoki przednie
PS. jeśli chodzi o sprzet to napewno dobre buty za kostke sztywniejsze raczej nie japonki sandały czy tramki bo takich spotykałem też plecak i wody ile wejadzie bo to kolejny powód wypadków odwodnienie oczywiście mape i rzeczy do schroniska jedzenie na szlak batoniki czekoladki dobre są
Ostatnio zmieniony przez pirojez 2010-04-08, 16:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum